Zadar – idealna turistička destinacija


 

U sjevernom dijelu Dalmacije nalazi se grad koji u zadnje vrijeme bilježi velik broj posjeta turista koji su znali prepoznati ljepote ne samo Zadra nego i cijele okolice koja okružuje grad Zadar. Naravno pritom mislimo na cijelu Zadarsku rivijeru sa manjim mjestima kao što je Sukošan. U sastavu grada nalazi se 15 naselja kao što su: Babindub, Brgulje, Crno, Ist, Kožino, Mali Iž, Molat, Olib, Petrčane, Premuda, Rava, Silba, Veli Iž, Zadar i Zapuntel.

morska vrata

Morska vrata, Foto: Maestralno/Wikimedia

U čuvenu zadarsku okolicu možemo ubrojiti prekrasne Kornate i velik broj otoka koji se nalaze u poznatom zadarskom arhipelagu od kojih svaki nudi ono nešto čime privlači turiste. Pored Nacionalnog parka Kornati, u blizini Zadra nalazi se i prekrasni Park prirode Telaščica sa poznatim slanim jezerom.

Zadar se razvio na povoljnom položaju u središtu istočne obale Jadranskog mora, zaštićen arhipelagom svojih otoka od utjecaja otvorenog mora. Na kopnu potrebnu zaštitu pruža prostrana ravnica Ravnih Kotara koja omogućava nesmetano prostorno širenje, što ga itekako razlikuje od drugih primorskih gradova. Masivni Velebit pruža odjeljenje od Like i kontinentalnog dijela Hrvatske, što je kasnije učinjeno tunelom Sveti Rok.

Zadar danas itekako predstavlja idealnu turističku destinaciju za svakoga, bilo za one mlađe koji su željni dobrog noćnog provoda, ili za obitelj s djecom koja mogu uživati čak na plažama samog grada bez da idu negdje van grada, a tu preporučamo turističko naselje Borik.

Za one malo zahtjevnije tu su Petrčani na svega par kilometara udaljenosti od Zadra, zatim plaža “Dječji raj na Sukošanu”. Uglavnom Zadar i okolica obiluje prekrasnim plažama na kojima ćete se moći odmoriti apsolutno svi.

Pored prekrasnih plaža u Zadru ćete moći uživati u razgledavanju značajnih kulturno - povijesnih spomenika kao što je poznati sv. Donat, poznatiji kao simbol grada i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz razdoblja ranog srednjeg vijeka, najvjerojatnije početkom 9. stoljeća kada je sagrađena na tradicijama ranobizantske arhitekture u ranom srednjem vijeku.

Forum je još jedna od znamenitosti čiji počeci sežu u 1. stoljeću prije Krista. Naime radi se o pločniku glavnog trga iz rimskih vremena.

Zadar naravno još ima puno spomenika za vidjeti, ali bitno je znati da u ovom gradu možete iskombinirati odmaranje na plaži i razgledavanje nekih od značajnijih spomenika ovog područja.

Izvor: Croatia Advisor

Komentiraj

*