Virovitica, srce Virovitičko-podravske županije


 

Grad Virovitica je još u 13. stoljeću dobio status slobodnog kraljevskog grada. Zanimljivo je kako je upravo u Virovitici Bela IV potpisao “Zlatnu bulu” kojom je i Zagrebu dao status slobodnog grada. Virovitica je administrativno sjedište virovitičko-podravske županije i najveći grad na tom području. Područje grada Virovitice onuhvaća 11 naselja.

pogled na crkvu

Pogled na crkvu, Foto: Toca/Wikimedia

Nakon što je završilo razdoblje turskih osvajanja, Virovitica u 18. stoljeću bilježi uspon. Gradi se samostan uz crkvu sv. Roka, barokna građevina igrađena od strane Franjevaca.

Crkva sadrži 9 oltara i propovjedaonicu. Sveti Rok poznat je kao zaštitnik grada kojem se u čast svake godine 16. kolovoza održava gradska priredba.

U blizini crkve nalazi se dvorac iz razdoblja baroka sa uređenom šetnicom i parkom. Jedna od građevina koju treba doći vidjeti osobno. Park je zaštićen kao  spomenik prirode, u kojem se nalaze stabla stara i do 200 godina.

U okolici Virovitice možete uživati u prekrasnim pejzažima slavonskih ravnica, gore Bilogore i virovitičkih ribnjaka. Na Bilogori prošećite Poučnom stazom dugom oko 4 km. Staza ima desetak informacijskih ploča na kojima možete saznati više o biljnim i životinjskim vrstama te kulturnoj baštini.

Ljubitelji vina će doći na svoje u Virovitici. Mnogi vinogradi se nalaze u blizini grada, dok se najviše ističu sorte graševina i bijeli pinot. Valja istaknuti da je u Virovitici organiziran jedan od prvih vinskih sajmova na području Hrvatske.

Gastronomsku ponudu Virovitice možemo okarakterizirati kao spoj slavonske i podravske, uz utjecaj mađarske i njemačke kuhinje. Okolno područje je bogato šumom, tako da je automatski i kuhinja puna specijaliteta od divljači.

Autor: M.T.

Komentiraj

*