Senj, grad senjskih uskoka


 

Grad Senj ima vrlo povoljan geografski položaj, a zato se i u povijesti brzo razvio kao grad. Smješten je na istočnoj obali Jadranskog mora, dok je samo 14 km sjevernije Vratnik, najniži dio Velebita između kontinentalne i primorske Hrvatske. Područje karakteriziraju topla ljeta i vrlo hladne zime. Senj je proglašen najhladnijim jadranskim gradom.

grad senj

Grad Senj, Foto: Joadl/Wikimedia

U prapovijesti Senj je bio poznat kao grad Liburna, dok je na vrlo malenoj udaljenosti živjelo i pleme Japoda. Smatra se kako je grad bio središte u kojem se razmjenjivala roba, a služio je i kao luka.

U 2. stoljeću prije Krista osvojili su ga Rimljani, okružili zidinama, izgradili palače i hramove. Grad je bio njihova luka. Nakon provale Slavena u 7. stoljeću, grad je opustošen i srušen. Dolazi pod franačku upravu.

Za vrijeme hrvatskih vladara grad je i dalje bio u usponu jer je prepoznat njegov važan položaj. Ubrzo je osnovana biskupija, a od 13. stoljeća gradom vladaju Frankopani. U to doba je zbog trgovačkog sjedišta i luke Senj bio proglašen najbogatijim gradom područja.

Senj je poznat i po senjskim uskocima. Bili su to bjegunci s područja koje su osvojili Turci, a služili su Austrijancima za obranu. Nekoliko stoljeća su uskoci dobro branili grad, sve dok prevelike prijetnje Venecija nije potpisala sporazum s Austrijom u kojem se uskoke trebalo sankcionirati.

Od mnogih znamenitosti u gradu preporučamo vam da posjetite gradske zidine. Utvrda se gradila postepeno, a u povijesti je postojalo nekoliko kula koje su branile grad. Cilnica je najveći trg u Senju, a okružen je baroknim zdanjima, dok se u sredini trga nalazi klasicistička fontana.

U gradu nemojte propustiti niti katedralu Sv. Marije koja je smještena na malenoj uzvisini, a smatra se najstarijom građevinom u Senju. Sagrađena je u 12. stoljeću dok je zvonik dobila tek 1.900. godine.

Nedaleko od grada, nalazi se poznata tvrđava Nehaj. Podignuta je na brijegu Trbušnjaku, a predstavlja sastavni dio senjske tvrđave. Tvrđava je mogla primiti oko 100 ljudi, a promatračnice su služile za promatranje neprijatelja. Danas se tamo nalazi dio inventara o senjskim uskocima.

Za one koji su željni aktivnog odmora, predlažemo da posjede jedan od tri nacionalna parka koja se nalaze u blizini Risnjak, Plitvička jezera ili Sjeverni Velebit.

Autor: M.T.

Komentiraj

*