Podravina, kolijevka naive i povijesnih legendi


 

Podravina je još jedan dio regije koji očarava svojim prirodnim ljepotama i bogatom poviješću. Pored prirodnih ljepota okolica je ispunjena brojnim gradovima od kojih svaki nudi ono nešto. Tako se Podravina može pohvaliti jedinstvenim hrvatskim svetištem Ludbregom. U mjestu se nalazi proštenište Presvete Krvi Isusove koje je 1739. godine priznao Papa Lav X.

park u koprivnici

Park u Koprivnici, Foto: Croq/Wikimedia

Podravina je poznata kao kolijevka naive i povijesnih legendi s nizinama između Drave i sjevernih obronaka Macelja, Topličke gore, Bilogore, Kalnika, Papuka i Krndije. Koprivnica se smatra administrativnim središtem Podravine.

Od starijih spomenika dobro je izdvojiti crkvu sv. Antuna Padovanskog s franjevačkim samostanom. Koprivnica je ipak najpoznatija po prehrambenoj industriji Podravka te po Vegeti. Samo 12 km od grada nalaze se Hlebine, malo mjesto gdje je akademski slikar Krsto Hegedušić otkrio crteže Ivana Generalića i Franje Mraza.

Dao im je osnovna znanja slikanja temperama na staklu nakon čega ih je uključio u izložbe tada poznate skupine Zemlja. Hlebine uskoro postaju poznate po Hlebinskoj školi ili hrvatskoj naivnoj umjetnosti poznatijoj kao “naiva”.

Kalnik je isto tako čudesan zahvaljujući legendi o Barbari Celjskoj, ženi kralja Sigismunda koja je zbog svoje okrutnosti nazvana Crnom kraljicom. Danas se na Malom Kalniku nalaze ruševine iz prve polovice 15. stoljeća gdje je kraljica navodno boravila.

Ispod Velikog Kalnika na mjestu nekadašnjeg naselja Brezovica danas se radi na razvoju pravog planinarskog društva koristeći prirodne resurse te najljepši pogled s brda Kataline na prigorski kraj prema Križevcima.

Križevci su još jedan grad poznat po povijesnom događaju kada su 1397. godine tijekom zasjedanja Hrvatskog sabora poubijani hrvatski plemići za koje se smatralo da su izdajnici kralja Sigismunda. Grad je ujedno najstariji u regiji, jer je već sredinom 13. stoljeća dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Bjelovar je jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj smješten na visoravni u južnom dijelu Bilogore. Na važnosti je dobio 1756. godine kada je carica Marija Terezija dala sagraditi tvrđavu novi Varaždin.

Virovitica je pravo turističko odredište koje svakim danom privlači sve više posjetitelja zahvaljujući svojim vinorodnim brežuljcima s kojih se pruža prekrasan pogled. Ribnjaci grada savršeni su za sportski ribolov.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*