Park prirode Papuk, dragulj Slavonije


 

Želite li spojiti ugodno s korisnim, odnosno želite li provesti par sati u prirodi i pritom se rekreirati, bilo pješačenjem po prekrasno uređenim stazama, ili na biciklu, na vama je da odlučite i izaberete. Park prirode Papuk je zaista mjesto koje će oduševiti apsolutno svakoga, a sa svojom ponudom to vam jamčimo. Park prirode se smjestio u gorskim predjelima Papuka kao dragulj istočnog dijela Slavonije.

park prirode papuk

Park prirode Papuk, Foto: Gpavic/Wikimedia

Iz njegovih su se ravnica koje su nekad bile dno Panonskog mora, izdigle planine na skoro tisuću metara nadmorske visine. Jedna od njih je i Papuk, poznata kao najljepša planina u Slavoniji.

Papuk se nalazi na granici dviju županija, požeško-slavonske i virovitičko-podravske. Njegova posebnost ističe se najviše u tome što pruža utočište brojnim ugroženim vrstama i to najviše bogatom vegetacijom koja omogućuje život raznim životinjama koje se ovdje mogu naći.

Naime, šumska vegetacija pokriva preko 96% područja, među kojima je dominantna vrsta bukva. Gotovo 1.300 vrsta biljaka raste na Papuku, gdje najugroženije i zaštićene vrste biljaka rastu na travnjacima i drugim nešumskim područjima.

Pored bogatog biljnog svijeta, na ovom području žive brojne životinjske vrste kao što su jeleni, srne, divlje lisice i kune. No, Papuk je poznatiji kao stanište brojnim vrstama ptica, što dokazuje i međunarodna potvrda koja tvrdi da je Papuk važno područje za ptice. Unutar parka se nalaze pojedina područja koja su posebno zaštićena, a među njima su:

  • Jankovac, na kojem je izgrađena “Grofova poučna staza”, koja prolazi najljepšim dijelovima parka.
  • Rupnica, gdje je smješten geološki spomenik prirode Rupnica.
  • Sekulička planina, gdje se nalazi 150 godina stara šuma bukve.
  • Stari hrastovi su zaštićeni spomenik prirode, gdje visina stabala doseže visinu 33m, a starost se mjeri između 420 i 500 godina.
  • Stanište tise, zaštićeni je spomenik prirode 2005. godine.
  • Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak, floristički rezervat koji je dobio ime po četiri susjedna brda na kojima se nalazi.

Papuk je zaista idealno mjesto na kojem možete prirodu doživjet u pravom smislu riječi, bilo šetnjama po uređenim stazama, bilo planinarenjem ili biciklizmom za one aktivnije. Papuk zaista nudi sve potrebno kako bi se izlet u prirodu isplatio, kako bi se barem na kratko maknuli od užurbanog života grada.

Komentiraj

*