Ozalj, grad Zrinskih i Frankopana


 

Od znamenitosti iz daleke povijesti, u gradu Ozlju mogu se naći ranoromanička crkvica koja je jedna od najstarijih na širem području, arheološki nalazi iz prapovijesti, rimskog doba i ranog Srednjeg vijeka. Iz 1244. godine čuva se zapis u kojem je prvi puta spomenut grad Ozalj. U srednjem je vijeku, Ozalj bio središte moćnih feudalnih obitelji.

dvorac ozalj

Dvorac Ozalj, Foto: Bern Bartsch/Wikimedia

Među njima su najznačajnije bile obitelji Babonić, Frankopan i Zrinski. Iz tog razdoblja, točnije 1556. godine datira i poznata građevina u sklopu staroga grada, palača Zrinski.

Nju je dao izgraditi hrvatski junak Nikola Šubić Zrinski. U 17. stoljeću grad prvo doživljava velik uspon, postaje neslužbena hrvatska prijestolnica, dok se 1671. godine, nakon smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, grad uvelika pljačka i pustoši.

Dokaz burne i bogate povijesti je Stari grad Ozalj smješten na litici iznad rijeke Kupe. U blizini Starog grada nalazi se jedna od prvih hidroelektrana, poznata pod nazivom Munjara.

Ovom se elektranom se od 1908. godine električnom energijom počinje opskrbljivati Karlovačku županiju. Zgrada hidroelektrane, izgrađena u neorenesansnom stilu je kulturni spomenik.

U samoj okolici grada nalaze predivni pejzaži i priroda za šetnju. U Ozlju je rođena i poznata hrvatska slikarica Slava Raškaj koja je na mnogim svojim djelima prikazala ozaljski okoliš.

U gradu i okolici tijekom godine se može posjetiti mnogo manifestacija, od “Starih seoskih igara” u Vrhovcu, Dani vina u Vivodini, Colapis party na kupalištu kod hidroelektrane i ostale. Za šetnje prirodom ili biciklizam iskoristite staze Ozalj-Vivodina-Ozalj i Žakanje-Netretić-Žakanje.

Nedaleko od Ozlja, manje od pola sata vožnje automobilom, nalazi se Žumberačko gorje. Posjetite veliki kamenolom ili napravite piknik na obroncima gorja.

Autor: M.T.

Komentiraj

*